fbpx

Életmód vagy verseny

Segítek, hogy a lehető legjobban érd el céljaidat!

 

B12 és D vitamin a COVID-19 kezelésében

A COVID-19 fertőzés tüneteit jól ismerjük, 2020-ban szinte minden média több alkalommal is összesítette és elemezte. Ugyanakkor a gyógyulás utáni állapotot sokkal kevesebben vizsgálták és gondolkodtak el azon, hogy a felépülés tüneteiből visszakövetkeztetve a betegséget egészen érdekes eredményre is juthatunk. Az alábbi elemzés forrásai: elsősorban sportolók körében végzett szóbeli felmérések, szakmai anyagok és közel 20 éves edzőként s vegán sportolóként átélt tapasztalatok, edzői tanulmányok.

Az alapvetésem az, hogy a felépülés tünetei alapján a COVI-19D betegség nagymértékben rombolja, teszi tönkre a szervezet B12 vitamin háztartását, és ezért sok szempontból olyanok a tünetek, mint a klasszikus B12 vitamin hiány esetében. A COVID-19 ugyanakkor a szervezetben más károkat is okoz és az eltérések ezeknek a következményei.

A következtetésem az, hogy a B12 pótlás részleges megoldást biztosan jelent, hiszen segíti a szervezet azon funkcióit, amelyet a COVID-19 pusztít, károsít.

Kiindulás

A COVID-19 betegség leggyakoribb tünetei

 • A leggyakoribb tünetek: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés.
 • Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj, fejfájás, levertség, gyengeség, mellkasi nyomás .
 • Ritkábban megfigyelt tünetek, hasmenés, orrfolyás.
 • Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.
 • Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.
 • Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A COVID-19 betegségből felépülés utáni tünetek

 • súlyos fertőzöttség esetén nagy valószínűséggel kimutatható szívizomgyulladás.
 • igazolt  COVID-19  betegséggel  összefüggésben  számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert.
 • hosszan tartó fáradtság, levertség, nyomott hangulat.
 • mozgáskoordinációs problémák.
 • légzési nehézségek, VOmax2 csökkenés.

A legfrissebb jelentések szerint a COVID-19 szívkárosodást okozhat (főleg a súlyos fertőzésben szenvedő) kórházi betegeknél, de nem világos, hogy a szívkárosodás olyan fertőzött betegeknél is előfordul-e, akik csak enyhe tüneteket tapasztalnak, vagy tünetmentesek. A bizonytalanság különösen a sportolókra vonatkozik, mert a szívizomgyulladás - a szív gyulladása, amelyet általában vírusfertőzés okoz - hirtelen szívhalált okozhat edzés közben.

Azok számára, akik közepes vagy súlyos tüneteket tapasztaltak, a szűrést elektrokardiogrammal, szív ultrahanggal vagy nagy érzékenységű szív troponinnal kell kezdeni; ha ezeknek kóros vizsgálati eredményei vannak, a szív MRI-jét figyelembe lehet venni, állítják a szakértők. A nagy érzékenységű szív troponint 24–48 órás késéssel kell elvégezni a megerőltető testmozgás után, mert a testmozgás stresszével egészséges egyénekben észlelhetők rendellenességek.

A B12 vitamin hiány tünetei

 • Okozhat fáradékonyságot, kimerültséget, depressziót és a szellemi képességek romlását is, ez utóbbi miatt hozzák összefüggésbe az Alzheimer-kórral is.
 • Idegrendszeri következménye lehet az úgynevezett funikuláris mielózis, ami a gerincvelő lassú lefolyású betegsége, de károsodhatnak a végtagokban található a perifériás idegek és a központi idegrendszer is.
 • A megaloblasztos anémia, vagyis a nagyméretű vörös vértestes vérszegénység, melynek egyik formája a vészes vérszegénység, az egyik leggyakoribb szövődménye a B12-vitaminhiánynak. 
 • Immunrendszer gyengülése.
 • Légszomj, légzési nehézségek.
 • Ideg-izom kapcsolat romlása, mozgási diszfunkcionalitás.

A modern társadalmakban nagyon gyakori a B12 hiány és a közhiedelemmel ellentétben nem a növényi étrenden élők ennek a leggyakoribb áldozatai - náluk csak a többi tünet alakul ki lassabban, ezért hamarabb hozzák összefüggésbe a vitamin hiánnyal, mint egy “átlagos” betegséggel, ami a legyengült immunrendszer miatt könnyebben támadja meg az embert. [5] A “normál” táplálkozású emberek meglepően rosszul étkeznek, a sok mesterséges anyag, a túlságosan feldolgozott ételek, a kevés nyers étel, a kevés rágás, a túlzott sterilitás mind olyan hatások, amelyek az érzékeny B12 vitamin hiányát okozhatják.

blueberry vitamin

Az elégtelen táplálkozás mellett a B12-vitaminhiány kialakulhat felszívódási problémák miatt is. Okai lehetnek egyes betegségek, gyógyszerek és műtétek vagy az előrehaladott kor. Több bél- és gyomorbetegség lehet kiváltó ok, vagy ha a beteg gyomrának, bélrendszerének egy részét eltávolították. Ilyen ok továbbá a hasnyálmirigy-gyulladás, a Crohn-betegség és a bélparaziták is csökkenthetik a B12-vitamin szintet. Gyógyszerek esetében főleg a gyomorsavcsökkentők és a cukorbetegség egyik alapvető gyógyszere lehet a B12-vitamin hiány oka. [6]

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A B12 vitamint baktériumok állítják elő minden esetben, tehát az állati táplálék azért bővebb forrása, mert alapvetően azokban több baktérium található. De ebből következik az is, hogy a nem teljesen sterilizált vagy megfelelően dúsított növényi ételek pontosan olyan jó forrásokká válhatnak, mint az állati eredetű ételek. Ráadásul a B12 vitamin különösen sérülékeny, így a túlságosan feldolgozott ételkészítés nagymértékben rombolja. Azon kevés vitamimok egyike, amelyet a szervezet hosszabb ideig tárol, vízben oldódik, így nem kell félni a túladagolásától sem. A máj tárolja, így minden májprobléma - akár betegség, akár sérülés, baleset - komoly mértékben csökkenti vagy megszünteti a B12 raktárakat. A COVID-19  pedig a májat is támadja.

“Koronavírus-fertőzés esetén az immunrendszer szabályozás nélkül elárasztja a tüdőt citokinekkel. Itt merül fel a probléma: a szervezetünk nemcsak a fertőzött sejteket célozza, de az egészséges szöveteket is megtámadja.” (webbeteg.hu)

Az is komoly párhuzam, hogy a B12 hiány általában idős korban jelentkezik (pontosabban az eddigi diagnózisok itt mutatták ki legnagyobb arányban - bár az a véleményem, hogy a népesség sokkal nagyobb hányada szenved ebben a hiánybetegségben - illetve a hiánybetegség járulékos betegségeiben -, mint ahogyan azt jelenleg gondoljuk). A legújabb kutatások szerint ugyanis a gluténérzékenység egyik következménye a B12 hiány! Ma pedig sajnos rohamosan nő a gluténérzékenyek száma.

Egy amerikai kutatóintézet a következő kísérleti eredményre jutott (ők a D-vitamin, a B12-vitamin és a magnézium összetett hatását vizsgálták a COVID-19 betegséggel kapcsolatban):

“17 beteg kapott DMB-t, 26 beteg pedig nem. A demográfiai jellemzők a két csoport között hasonlóak voltak. A kontrollnál szignifikánsan kevesebb DMB-betegnél kellett az oxigénterápiát megkezdenie a kórházi ápolásuk során (17,6% vs. 61,5%, P = 0,006). A DMB-expozíció 0,13 (95% CI: 0,03 - 0,59) és 0,15 (95% CI: 0,03 - 0,93) esélyhányadossal volt összefüggésben az oxigénterápiás szükséglet és / vagy az intenzív terápia támogatásával egyváltozós és többváltozós elemzések során.” [7]

Azaz egyértelmű (igaz egyelőre nagyon kis mintavétellel vizsgálva), hogy a B12 (amely szükséges mind a D-vitamin, mind a magnézium beépüléséhez) nagymértékben javította a gyógyulás esélyeit.

A COVID-19 kardiovaszkuláris hatásai és hosszú távú következményei jelenleg nem teljesen tisztázottak. A sportra való alkalmasság kérdése és a sporthoz való visszatérés mind a tünetmentes, mind a tünetekkel járó COVID-19 után, a szívizom sérülésének gyanújával vagy anélkül, jelenleg egyre fontosabbá válik a szabadidő, valamint a versenysport területén. Szerencsére az akut myocarditis korábbi vizsgálataiból és elemzéséből kiderült, hogy a sportolók teljes felépülési kilátásai nagyon jók.

Forrás:

[1] https://academic.oup.com/

[2] https://jamanetwork.com/

[3] https://news.emory.edu/

[4] https://www.osei.hu/

[5] https://www.rcpjournals.org/ - COVID-19 – does exercise prescription and maximal oxygen uptake (VO2 max) have a role in risk-stratifying patients?

[6] https://www.nationalgeographic.com/ - What coronavirus does to the body

[7] https://covid.us.org/- Fighting Covid-19: Vitamin D, Magnesium, Vitamin B12

Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
Regisztrálás  \/ 
x

vagy
 Use Facebook account  Use Google account

Sportágak

XTERRA Tereptriatlon, terepduatlon


Spartan Race Akadályfutás, kalandtúra


Terepfutás Rövidtől az ultráig


Ironman Triatlon, duatlon, multisportok


Általános erőnléti edzések Erősítés, állóképesség, fittség


Országúti edzések Futás,kerékpár

Azonnali értesítés az új tartalmakról, a Google feed szolgáltatással. Csak a mail címedet kell megadnod, majd mehetsz edzeni, és utána olvashatod ami az oldalon megjelenik!

Email:

Delivered by FeedBurner


Itt találod a kapcsolatot, ha kérdésed van!

TEREPSPORT RSS

Hírlevél - naprakészen

A hírlevél feliratkozással gyorsabban és naprakészebben kapsz tájékoztatást az eseményekről, hírekről, újdonságokról. Köszönjük!

Ajánlott tartalom

A sár metafizikája – sport, mo...
2021.febr..08 14:31 A sár metafizikája

A sár a szabadban mozgó emberek egyik visszatérő rémálma. Mindenkinél másként jelenik meg, más érzéseket kelt, de senki sem szereti igazá [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Hátizsák és felszerelés összeá...
2021.aug..18 07:28 Túra felszerelések és használatuk

A túrázás, erdőjárás nagyon sokféleképpen veszi igénybe az embert és a felszerelést. Szeretnék segítséget adni ahhoz, hogy milyen típus [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
COVID-19 hatása az edzésre, ve...
2020.nov..23 15:02 B12 és D vitamin a COVID-19 kezelésében

A COVID-19 fertőzés tüneteit jól ismerjük, 2020-ban szinte minden média több alkalommal is összesítette és elemezte. Ugyanakkor a gyógyulá [ ... ]

Életmód, táplálkozásRészletek
A hátizsákolással, teherhordás...
2023.márc..23 13:56 Edzés hátizsákkal

A hátizsákolás, a hátizsákkal végzett terhelés (túra,, mászás, menetelés, katonai és edzésjellegű terhelések) felvetik azt a kérdést, [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek

Naptár: edzések

Pass Events
Ajánlatunk: közösségi és személyes edzések Részletek...
Toggle Bar

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)