Nézz körül a házad táján, soha nem halsz éhen – mérgező a pitypang és a kutyatej?

Nézz körül a házad táján, soha nem halsz éhen – mérgező a pitypang és a kutyatej?

Amikor kicsi voltam anyukám sokat játszott velem a pitypang bóbitáját fújva, aztán mindig óva intett: Jó játék, de ne vedd a szádba mert a szárának a leve szájbénulást okoz. Negyven évnek kellett eltelnie, hogy kikutassam ezt az egyébként nem is igazán nagy rejtélyt: A kutyatej tényleg mérgező, de a pitypang nem azonos a kutyatejjel. Ez két teljesen külön növényke, amelyek még csak nem is hasonlítanak egymásra.

Valami fatális népi félreértés áldozatai vagyunk, ugyanis a pitypangnak minden része ehető, és ő az egyik legnagyobb jolly joker az ehető vadnövények és gyógynövények palettáján, mert nem csak rengeteg mindenre jó, de ráadásul minden évszakban szedhető a világ nagy részében, vagy ha nem, akkor ültethető ültethető. Rendkívül igénytelen, ugyanakkor ő maga egy komplett vitamin arzenál.

Van benne A-, C-, D-vitamin, cink, vas, magnézium és kálium, és több béta-karotint tartalmaz, mint a répa.

Ha sportolsz, ha versenyző vagy vétek lenne kihagyni e csodálatos növény fogyasztásának hasznait.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Nézzük sorra miben hasznos számodra ez a szerény kinézetű növényke, amihez ráadásul ingyen bárhol hozzájuthatsz méregdrága ételkiegészítők helyett:

Ha sportolsz, és nem figyelsz eléggé a táplálkozásodra, akkor bizonyosan túl sok sót eszel, aminek következtében a tested túl sok vizet köt meg feleslegesen. Ha testépítő vagy és szoktál vízhajtani, hogy szebbek és jobban formáltak legyenek az izmaid, vagy olyan sportot űzöl, ahol verseny előtt mérlegre kell állnod, akkor nyilván tisztában vagy ennek a következményeivel: tekintettel arra, hogy a víz magának az életnek a hordozója testünkben, így ha nem iszunk eleget, aszottak leszünk és hamar megöregszünk, sőt számtalan betegség alakulhat ki a vízhiány következtében.

Vannak olyan orvosok, akik szerint csak egyetlen alapvető betegség van: a vízhiány. Ugyanez a helyzet ha sok sót eszünk, mert ez esetben sem oda kerül a víz, ahol valóban szükség lenne rá, hanem oda, ahová nem szeretnénk: a szövetek közé. Ez nem csak a testépítőket idegesíti, hanem a nőket is, akik szeretnének megszabadulni feleslegessé vált kilóiktól.

Na mármost, ha nem iszunk, vagy vízhajtókat szedünk, akkor a szervezetünk dehidratált lesz a vesénk képtelen rendesen méregteleníteni, ez megterheli a tüdőnket, és ha még annyit sem teszünk meg, hogy légzőgyakorlatokkal szabaduljunk meg a bennragadt méreganyagoktól, akkor a szervezet elkezdi lepakolni őket olyan szervekbe, amik szerinte a kevésbé életfontosságúak: az izmokba, ízületekbe és az érfalra, „abból jó sok van, biztos elfér benne pár kiló” – gondolja a tudattalan.

A pitypang egyik nagyon pozitív tulajdonsága, hogy védi és tisztítja a vesét, de egyben vízhajtó és nagyon enyhe hashajtó. Ezért sportolóként nagy segítségedre lehet tavasszal, amikor az első hidegek elmúltával első hírhozóként megjelenik az utak mentén, a réteken, a kertedben. Még szinte el sem olvadt a hó, kis oroszlánfogú levélkéi már bújnak elő a földből.

Amikor elkezdődik a tavasz, a tested szeretne megszabadulni a télen felhalmozott felesleges anyagoktól. Ha ilyenkor naponta elfogyasztasz egy maroknyit a friss pitypanglevelekből, az nagy segítséget jelent a testednek, megvéd a tavaszi fáradtságtól és a kurjongatva éledező vírusoktól, bacilusoktól.

Különösen akkor nagy segítség, ha a sok tejtermék következtében a vesédben szép lassan lerakódott a szervetlen kálcium és mint cseppek a barlangban és kővé alakult át. Valójában olyan lett a veséd mint egy cseppkőbarlang, csak nem olyan egészséges. Ha a vesehomok, vesekőképződésre genetikailag hajlamos vagy akkor a pitypang a te legjobb barátod egy életen át.

Másik létfontosságú szerved a gerinc. A gerinc egészségétől függ a teljes mozgásszervi arzenálod, a vállaid, a csípőd a térded, a talpad a csuklód a könyököd, stb. Nagy hangsúlyt kell fektetned rá, hogy gondozd ápold. Ez esetben is nyugodtan nyúlhatsz a pitypanghoz újra, mert ez a szerény kis növény védi az ízületek, és porckorongok épségét. Kitisztítja belőlük a lerakódott húgysav kristályokat.

De ezen felül enyhíti az allergiát, a megfázást, az érelmeszesedést, az epekő okozta kellemetlen tüneteket a reumát a köszvényt a fejfájásos állapotokat, a változó kor tüneteit, védi a májadat az epéd egészségét, és ezzel együtt és erősíti a gyomrot, és minden szinten javítja az emésztést, csökkenti a szorulást és a puffadást.

Nagyon kevés olyan növény van, ami ennyi mindent tud egyszerre. Talán furcsa ezt mondani, de nekem úgy tűnik, minél elterjedtebb egy növény a világban, annál többet tud.

Használjuk tisztelettel azt, amit a föld ad számunkra. Vegyük szó szerint a mondást:

"Fűben fában orvosság van."

De többé ne úgy gondoljunk a füvekre, fákra, mint egy zacskó szárított gyógynövényre a polcon, amire csak akkor van szükségünk, ha megbetegszünk. És ne is úgy, mint a bioboltban kapható por alakú zöld növényekre, amelyek csodás módon meggyógyítanak, hanem úgy, mint élő, lélegző, velünk együtt létező csodára, ami értünk, nekünk terem. Ismerjük meg, fedezzük fel és alkalmazzuk a tudást, ami bárki számára elérhető. Igyekezzünk megismerni a körülöttünk élő növényeket, és figyeljük mi nő a kertünkben, a közvetlen környékünkön, mert ami ott nő nekünk nő.

Végezetül néhány ötlet, hogyan teheted egészségesebbé az étkezésedet és a testedet egy kis fantáziával.

Ha nem vagy teázós típus, akkor a zsenge leveleket belekeverheted apróra vágva a salátádba. Ha az sem tetszik, akkor egészen apróra vágva beleteheted szotyikrémbe, tofukrémbe, diókrémbe. Ezek sós szendvicsfeltétek. Aki szeretne szotyikrém és diókrém receptet, kérem írja meg kommentben, és hogy evett-e már pitypangot és ha igen, milyen íze volt, tetszett-e nem-e? Mire használta, hatott-e, jobban lett-e. 

Végezetül még egy remek hatása a pitypangnak, mert a pitypang a hölgyekre is gondolt: szépséges kis sárga virágainak segítségével egészségesebbé és szebbé tehetjük a bőrünket például egy itt következő olajjal.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Kétféleképpen készíthetünk magunknak gyakorlatilag bármilyen növényből olajat.

Az egyik a hideg módszer, amikor a teljesen száraz növényt használjuk fel és a bőrünknek legmegfelelőbb olajat használjuk. A másik a meleg módszer, amikor felmelegítjük a friss növényi részeket olajban.

Lássuk hogy történik mindez:

Hideg kivonás: az olajat ráöntjük a száraz pitypangvirágokra, úgy hogy teljesen ellepje. Három, négy hétig állni hagyjuk, de ügyeljünk, hogy közvetlen napfény ne érje, és naponta rázogassuk meg, hogy minél több hatóanyag kioldódjon és ne penészedjenek a virágok. Ezután leszűrjük és sötét üvegben tároljuk.

Meleg kivonás: a friss virágokat olajba tesszük és az olajas edényünket vízfürdőben ötven hatvan fokig melegítjük. Nagyobb hőmérséklet árt a hatóanyagoknak. Két órán át tartjuk ötven fokon, majd lezárjuk és három napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Sötét üvegben tároljuk. A pitypang virág remek bőrregeneráló. Használja bárki bátran, de legfőképpen azok, akiknek a bőre szárazságra repedezésre hajlamos.

Növényismereti sorozatunkat a triatlonedzo.hu weboldalon találod meg.

Pitypangwikipedia.org

Kutyatejwikipedia.org 

 

 

Free Joomla Lightbox Gallery

Ajánlott tartalom

Nézz körül a házad táján, soha...
2023.júl..26 09:48

Amikor kicsi voltam anyukám sokat játszott velem a pitypang bóbitáját fújva, aztán mindig óva intett: Jó játék, de ne vedd a szádba mert a [ ... ]

Életmód, táplálkozásRészletek
Téli outdoor alapok - hogyan á...
2022.nov..17 07:59 Téli outdoor alapok - hogyan állítsuk össze a felszerelést

Télen, hidegben, rossz időben a természetet járni általában nagyobb kihívás, mint nyáron, melegben. Egyedül a víz, amiből látszólag keve [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Terheléses futás, hátizsákolás...
2024.márc..15 14:38

A terheléses gyaloglás és futás, a hátizsákolás nemcsak a lábakat és a vázizomzatot erősíti. Egy tanulmány szerint a felső test izomzat [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Rejtett, de fontos természetjá...
2023.aug..30 14:54 Socks Tricks And Tips terepsport

Terepfutás, ultrafutás, kalandtúrák, túlélő túrák, katonai kiképzés… sok-sok gyaloglás, súlyok cipelése, változó és néha nagyon sz [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Free Joomla templates by Ltheme