fbpx

Tervezett közös versenyek 2022

  1. május: Nagyamros Trail, Extreme Trail, kalandtúra
  2. június: Fighter's Run, edzőtábor
  3. július: terepgyerek táborok, 
  4. ... triatlon, terepfélmaraton, terepfutás, OCR, Spartan, MTB
toth viktor spartan 480

Életmód vagy verseny

Segítek, hogy a lehető legjobban érd el céljaidat!

 

Életmód vagy verseny

Segítek, hogy a lehető legjobban érd el céljaidat!

 

Nedjalkov Balázs, Sztara Planina 2019

A szerbiai Sztara Planina terepultrán nagyszerű magyar eredmény született - Nedjalkov Balázs jött, látott és győzött! Utána szerencsére igazi ultráshoz méltóan hamar regenerálódott és kötélnek állt egy interjúhoz. Nemcsak a versenyről, hanem Balázs felkészüléséről és felszerelés választásáról is beszélgettünk, hiszen ezek szerves részét képezik a sikernek.

A fotók alapján nagyon szép volt a terep. Milyen volt a verseny, mik a legemlékezetesebb pillanatok, szakaszok?

Talán életem eddig legjobban sikerült versenyét tudhatom magam mögött. Most minden úgy működött, ahogy a nagykönyvben le van írva. Tökéletesen választottam cipőt, ruházatot, táskát és a frissítésem is sikerült teljesen belőni. Nem a legemlékezetesebb, de talán a legszebb az volt, amikor 16 óra esős és ködös futás után az utolsó emelkedőn felfelé, feljutottunk a felhők fölé és a gyönyörű csillagos fekete égbolt fogadott, ami pár perc alatt elkezdett egyre kékebb lenni és kelet felől átváltani narancssárgába. Sajnos nem volt időm gyönyörködni benne, még egy fotót sem készítettem, mert itt sikerült megelőzni Szerbia egyik legkiemelkedőbb terepultrását, Jovica Spajic-ot. Innen már csak az első hely megtartása lebegett a szemem előtt. Ez annyira jól sikerült, hogy az utolsó 13 km-en 40 percre tudtam növelni az előnyöm.

Kicsit részletesebben elmesélnéd a körülményeket? Elég ismeretlen versenynek számít, de van egy érzésem, hogy jövőre népszerű lesz...

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A pálya számomra egy állom volt. Ha megkérdezné valaki, hogy milyen az ideális terep NedyBalinak, akkor azt mondanám, hogy ez. Rögtön egy 10 km-es lefelével kezdtünk, ami nekem azért kedvez, mert még mindig izgulok a versenyek elején és ennek köszönhetően minimum 10 ütéssel magasabb a pulzusom. Na ez lefelé kevésbé zavaró. A talajösszetétel is jól feküdt, 7-8 km aszfalt, 6-7 km ragadós, vendégmarasztalós sár és a többi köves jólfutható, de technikás terep. Voltak ismerős részek tavalyról, például a véget nemérő ősborókás, ami egy idő után kiegészült vadmálnával és lapulevéllel. Ezt a bő 5 km-t úgy kell elképzelni, mintha combközépig érő szögesdrótok között kéne futni és természetesen út az sehol. Ami viszont teljesen új volt, az az utolsó mászás, 8 km-en, több mint 1500 m szintemelkedés a pálya legmagasabb pontjáig. Nem véletlen volt kötelező felszerelés a GPS, mivel tej ködben kellett tájékozódni, itt még a fényvisszaverős zászlócskák sem segítettek. Galéria

Mit mondanál azoknak, akik jövőre szeretnének indulni?

Egy szóval úgy, hogy kötelező. Bővebben egy olyan esemény amire csak jót tudok mondani, tökéletes útvonal és jelölés, hihetetlenül segítőkész személyzet, gazdag és változatos frissítőpontok.

Régóta vagy nagyon aktív a terepfutásban, de az utóbbi időkben egyre döntöd meg a saját csúcsaidat. Hogyan készülsz?

Jakus Béla irányításával készülök lassan 1,5éve. Átlagosan heti 5-6 futásból, 2-3 keresztedzésből áll össze a hetem. A futások nagyon változatosak, de csak ritkán hosszabbak 1-1,5óránál. A keresztedzéseim evezésből, bringázásból, stability tréningből, jógából és pilátesből állnak össze.

Mi az, amivel el lehet érni egy ilyen jó nemzetközi eredményt?

Lelkiismeretes, alázatos felkészüléssel, jó adottságokkal, kell hozzá egy biztos és segítő társ, és egy kis szerencse.

Most kb. másfél éve vagy vegán. Hogyan frissítettél kint, mit vittél magaddal, hogyan oldottad meg közben az utánpótlást?

Nem vagyok teljesen vegán, inkább úgy mondanám, hogy növényi alapú a táplálkozásom. A versenyen ezeket ettem a saját frissítésemből: 16db gélt 14db sótablettát, 5adag izót, 3adag aminót és persze mindent, ami a növényi alapú táplálkozásomnak megfelelt a pontokon (banán, datolya, zöldségleves, kóla, sós mogyoró, keksz). Több fő szempontot alapján a Squeezy Magyarország termékei lettek a befutók, így frissítésem fő bázisát is az Ő termékeik adják. A fő kritériumok: ne tartalmazzon állati eredetű összetevőt, változatos ízvilág (a paradicsomos gél és az ananászos-kókuszos izó a kedvencem), megfelelő legyen az állaguk (nem túl híg, de nem is túl sűrű) és természetesen bírja a gyomrom. A gél és az izó mellett, használok még ásványisók pótlására sótablettát, az izomregenerációra pedig a vegán Squeezy Pure aminot.

Edzések, edzéstervek: www.triatlonedzo.hu | Edzés cégeknek: www.cegedzes.hu

Van több közös pontunk a felszerelés választásban, de kiváncsi vagyok egy ultrás szempontjaira. Milyen felszerelésben futottál, mit vittél magaddal?

A fő szempont egy ilyen hosszú távnál a kényelem és a súly. Nincs rosszabb mint egy nem jól csillapító cipő, egy zsák ami feltöri a hátad, vagy egy rosszul szellőző ruha. Az időjárás előrejelzés már napokkal a verseny előtt sok csapadékot jósolt, ezért már szerdán elkezdtem kenni a lábam lanolinnal, ez annyira jól sikerült, hogy a közel 18 óra vizes cipőben töltött idő sem áztatta szét a lábam. Talán most sikerült először megúsznom egy ilyen hosszú versenyt, vízhólyag és körömleesés nélkül.

Cipő: Salomon S-Lab ultra

Lehet meglepő, de már a neve is árulkodik róla, hogy ezt a cipőt ultrafutásra találták ki. A Salomon egy olyan talpszerkezettel látta el, ami a folyamatos terhelésre sem veszít a csillapításából. Mondhatnánk, hogy jó duma, de itt tényleg így van. Eddig a hosszabb versenyek végén sokszor már nagyon fájt a talpam, ezzel szemben most még a végén is tudtam 5perces kilométerekkel futni. Pedig 17órán keresztül, csuromvizes volt a cipőm.

Nadrág: Salomon EXO TWINSKIN SHORT M Kompressziós rövidnadrág

NedyBali fut, de nem feszülős nadrágban. Tavaly az UTH-n a rövidnadrág és comb-kompressziósszárra esett a választásom és sikerült is megfőzni magam benne. Most nem akartam ilyen hibába esni, így a Salomon kettő az egyben nadrágot választottam hiszen, nagyon könnyű, vékony, jól szellőzik és kellően feszes a kompressziós része.

Táska: Salomon S-Lab Sense Ultra 8 + Salomon bottartó

Ha én lennék a Csanya, akkor elég lenne annyit írni, hogy mert PIROS, de ugye nem én vagyok. Néha soknak, néha kevésnek hangzik a 8 liter. Nekem most tökéletesen elég volt és még bőven maradt is benne hely. A táska olyan könnyű és annyira jól passzol a futóra, hogy üresen észre se veszi az ember. Mondjuk én nem üresen húztam fel, de mit is tettem bele: esőkabát, eü. csomag, 2 pár zokni, 2 soft kulacs + 1 biztonsági tartaléknak, szélmellény, fejlámpa + 1 akksi, 1 tartalék biztonsági fejlámpa, 3 csomag izó, óra-töltőkábel, akkubank, nedves törlőkendő és még messze nem volt tele. A táskához kapható egy utólag felrakható bottartó (Salomon Custom Quiver), amit én a verseny előtti héten próbáltam ki először, de egyből beleszerettem. Egy mozdulatra kivehető és berakható a bot, természetesen úgy, hogy nem veszed le a zsákot. Nincs útba futáskor, nem lötyög észre sem veszed, hogy rajtad van.

Bot: Salomon S/Lab Sense Ultra Trail Carbon

Nagyon könnyű, merev, kényelmes a markolata és könnyen összecsukható. Ehhez már csak egy tulajdonság jön hozzá, hogy még szép is.

Fejlámpa: Petzl Nao +

Szerintem a Föld legjobb okoslámpája. Telefonról egy alkalmazás segítségével teljesen személyre tudod szabni a fény erejét, üzem idejét és a fokozatait. Jó nagyon a súlyelosztása, mivel az akksi hátul helyezkedik el rajta és ez egy hosszú éjszakánál nagyon jól jön a nyakunknak. A versenyen egy akkuval kibírta a teljes éjszakát a lámpa (9h).

Óra: Garmin Fenix 5x plus

Leírhatnám az összes funkcióját, de az egy teljes cikket érdemelne. Inkább csak pár dolgot említek meg, hogy én miért ezt az órát használom. 17:40h futás után még 15%-on volt a töltöttsége, teljes értékű térképes navigáció van rajta, a szintrajzon pontosan tudom követni a megtett és a még hátralévő szint adatokat, és van egy Climb PRO funkció rajta, ami emelkedőkre bontja a pályát és mindig mutatja az aktuális emelkedő adatait, ez a funkció nagyon nagy segítség az erőbeosztásnál. Ennek a tudásnak köszönhetően, még egy ilyen ködös és nehéz pályán sem tévedtem el.

Mik lesznek a következő hónapok eseményei, tervei?

Számomra a 2019-es év fő versenye a Transalpine Run, Lőrinc Olivérrel párban. Hihetetlen boldog vagyok, hogy a Salomon márka Magyar képviselőjének (Miénk a terep) köszönhetően eljuthatok az álomversenyemre. Innentől minden edzés és kisebb verseny ennek a kihívásnak a megalapozásáról fog szólni. De előtte még van egy nagyobb evezős projectem. Meghívtak az Ultra Rába egyik betétfutamára, az Ultra Rába SUP 160km-es stand up paddle versenyre és teljesítménytúrára. Remélem sikerrel járunk, mert akkor mi leszünk az első teljesítők. Természetesen aki figyeli a Facebook oldalam az ezekkel már teljesen képben van.

Gondolkoztál már azon, hogy elindulj egy akadályfutó versenyen? Mostanában azok elég népszerűek és neked a futás mellett sok más sportban van tapasztalatod.

Nem tervezem, mert próbálom kerülni a felesleges sérülésveszéllyel járó sportokat, pont ezért is hagytam abba, anno a snowboardot is és később a hegyikerékpározást is.

Köszönöm a beszélgetést!

Free Joomla Lightbox Gallery
Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
Regisztrálás  \/ 
x

vagy
 Use Facebook account  Use Google account

Sportágak

XTERRA Tereptriatlon, terepduatlon


Spartan Race Akadályfutás, kalandtúra


Terepfutás Rövidtől az ultráig


Ironman Triatlon, duatlon, multisportok


Általános erőnléti edzések Erősítés, állóképesség, fittség


Országúti edzések Futás,kerékpár

Azonnali értesítés az új tartalmakról, a Google feed szolgáltatással. Csak a mail címedet kell megadnod, majd mehetsz edzeni, és utána olvashatod ami az oldalon megjelenik!

Email:

Delivered by FeedBurner


Itt találod a kapcsolatot, ha kérdésed van!

TEREPSPORT RSS

Hírlevél - naprakészen

A hírlevél feliratkozással gyorsabban és naprakészebben kapsz tájékoztatást az eseményekről, hírekről, újdonságokról. Köszönjük!

Ajánlott tartalom

Hogyan készüljünk jól a marato...
2021.jan..19 15:24 Tommy Hughes és Tóth Viktor maraton tanácsai

Maraton edzésmódszerek Tommy Hughes ír maratonista (aki 2020-ban a 60 évesek kategóriájában új maraton világcsúcsot állított be: ez azóta [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
COVID-19 hatása az edzésre, ve...
2020.nov..23 15:02 B12 és D vitamin a COVID-19 kezelésében

A COVID-19 fertőzés tüneteit jól ismerjük, 2020-ban szinte minden média több alkalommal is összesítette és elemezte. Ugyanakkor a gyógyulá [ ... ]

Életmód, táplálkozásRészletek
Légzőgyakorlatok
2020.márc..23 06:38 Légzőgyakorlatok

A légzés szerepe nem is lehet kérdéses semmilyen sportban. A légzőgyakorlatok lehetőséget adnak arra, hogy pihenő és regenerációs időszak [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
21 hasznos tanács a terepsport...
2021.jún..11 09:08 Hátizsákolás és erőedzés

2021-ben a "Terepsport! A nagy kaland!" sorozatunk folytatódik - ezúttal 21 hasznos tanáccsal az elinduláshoz.  Ha új vagy a terepen (akár [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek

Naptár: edzések

Pass Events
Ajánlatunk: közösségi és személyes edzések Részletek...
Toggle Bar

Tervezett saját versenyek 2022

  1. április: Libegő Trail
  2. május: Ultra Trail Nagymaros, Extreme Trail, KTF TRail
  3. XTERRA EB, XTERRA VB, Spartan, Running Warriors, OCR, terepfutás

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)