Ha te is egy vagy azok közül, aki a nagyi húslevesén és anya grill csirkéjén nőttek fel, vagy egy azok közül, akik már a gyors kaják özönében hányódtak két olyan szülővel, akiknek soha nem volt ideje valódi ételt eléd tenni, vagy egy vagy azok közül, akinek még a menzás kaja is finom volt (én ilyen vagyok) akkor elég nehezen határozod el magad, hogy a Föld vagy az állatok megóvása érdekében lépéseket tegyél, és mondjuk lemondj bármelyik állat felfalásáról.
Hiszen ki hallott már felsál nevű állatról? Látszólag több köze van a divathoz, mint az állatokhoz, nemde?
Csakhogy az a pillanat is eljön, amikor zsírokkal telepumpált véred már minden létező lerakatot megtöltött és sajnos nincs tovább. Most már kénytelen az aortád falára pakolászni szép lassan, de biztosan építgetve ezzel egy komolyabb infarktust. Na ekkor mégiscsak elgondolkozol a növényi táplálkozás előnyein.
Néhány szemfüles gyártó rájött, hogy sok embernek, aki úgy döntött, nem eszik többé állatot, szüksége van legalább az illúzióra, hogy virslit, kolbászt rántottát vagy sonkát esetleg halat eszik, és ezen felbuzdulva megalkották számunkra a vegán virslit és társait.
Ma már tele a nagyáruházak polca a válogatott vegán húspótlókkal, aminek egyáltalán nem az a lényege, hogy te megfelelő mennyiségű fehérjéhez juttasd fehérjében egyáltalán nem hiányt szenvedő testedet, hanem kizárólag az, hogy élvezd, amit eszel és az a lehető leginkább emlékeztessen téged a régi szép napokra, amikor faltad a csirkepaprikást gyrosszal és rántott szelettel, ami sonkával volt töltve. Mert úgy a legjobb.
1999 óta vagyok vegán, de még ma is megállok, ha megérzem a Laci konyhák apokaliptikus világégést idéző égett zsír szagát, és mint egy narkós az utolsó szippantást, mélyen letüdőzöm az ínycsiklandozó szagokat. Szerintem még a benzingőz sem ennyire káros, de kit zavar, ha egyszer csak ez maradt? De nem búslakodunk, hazasuhanunk és lekapjuk a polcról a rántott szejtánt, a vegán halrudacskákat, és forró levegős sütőben ropogósra sütjük. Ez némiképp csillapítja a fellángolni készülő lázadó lényt, akinek jár a hús, a vadászat, és a vér szaga.
Mivel egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mind a vegán életmód, mind a vegán húspótlók, néhány kóbor kutatóban felmerült a kérdés, hogy vajon mennyire egészségesek ezek a készítmények? Ezért készült egy kutatás, amiben 89 olyan felnőtt ember vett részt, akik erősen ki voltak a téve a kettes típusú cukorbetegség kockázatának.
A vizsgálatot erősen indokolta az a tény, hogy a köztudat mindennemű vegán táplálékot egészségesebbként kezel, mint állatból készült társait. Bennem akkor kezdett erősen pittyegni a vészjelző, hogy valami nem stimmel, amikor vegán létem huszonpáradik évében kivették az epémet, mert egy rakoncátlan epekő bevette magát a kijáratba és minden egészségügyi szabálynak és önvédelemnek fittyet hányva veszélyeztetni kezdte földi létezésemet.
Mivel erősen ragaszkodom a szerveimhez, és amúgy sem vagyok túl kórházbarát, elkötelezetten diétázni kezdtem. Zsírt és olajat nyomokban sem ettem, és semmilyen feldolgozott előre elkészített ételt sem. Párolt teljes gabonákat és párolt zöldségeket ettem, rengeteg almát és zöld leveleket. hat hét alatt az epe fala rendbe jött és a kő felére csökkent.
Mivel mégsem távozott a kijáratból minden pozitív folyamat ellenére megműtöttek. Az egy másik történet része, hogy milyen élményeket szereztem a kórházban, de annyit elárulok, hogy fényévekkel jobb volt mint amire számítottam.
Ez a rövid, de mélyreható találkozás a műtőasztallal és az utána következő pár nap fájdalmai elgondolkodtatak az egészséges életmód és a vegánság összefüggéseivel kapcsolatban.
Jelen tanulmány eredményei alátámasztják a saját tapasztalataimat. A vegánság messze nem egyenlő az egészséggel, főleg ha rosszul állnak hozzá. Márpedig nagyon kevesen csinálják valóban jól.
A régi ízekhez való ragaszkodásunk miatt jön a virsli, a sajtok, a kolbászok, a sonka és halimitációk. Olyan mennyiségű glutént eszünk, amitől még a búza is gluténérzékennyé válna. Ez sem teljes értékű, sem kiegyensúlyozott táplálkozást nem biztosít.
Tudományos vizsgálat
A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent új kutatás [1] azt vizsgálta, hogy a valódi húst tartalmazó étrend hogyan viszonyul a növényi alapú húsalternatívákhoz, különösen a szív- és érrendszeri betegségeket és a cukorbetegség kockázatát tekintve.
Az eredmények azt sugallják, hogy az élelmiszeriparnak tápértékkel javított és környezetbarát növényi alapú húspótlókat kell kifejlesztenie. A növényi alapú élelmiszerekben gazdag étrend jótékony hatással van a szívre és az anyagcsere egészségére, köszönhetően a sokféle egészségjavító összetevőnek, például vitaminoknak, rostoknak és antioxidánsoknak.
Azonban azok számára, akik rendszeresen esznek húst, az ilyen étrendre való átállás kihívást jelenthet a húsfogyasztásra gyakorolt mélyen gyökerező kulturális, történelmi és társadalmi hatások, valamint a társadalmi-gazdasági tényezők miatt. Én ugyanezt mondtam az elején, csak érthetően. Vagyis hiányzik a hús, ha egyszer gyerekkorod óta megszoktad.
A növényi alapú húspótlókat úgy tervezték, hogy fenntartható összetevők felhasználásával utánozzák a valódi hús ízét és állagát, Az említett kutatás fő kérdése az volt, hogy az állati hús húspótlókkal való helyettesítése javítja-e a szív egészségét és csökkenti-e a krónikus betegségek kockázatát.
Ebben a 8 hetes vizsgálatban, amelyben 89 résztvevő vett részt, az emberek felét arra kérték, hogy egyen húspótlókat, a másik felét pedig arra, hogy egyen állati húst. A kutatók a rossz koleszterinszintet, a vércukorszintet és a vérnyomást vizsgálták, más egyéb egészségügyi mutatók között.
Az eredmények nem mutattak szignifikáns változást a koleszterinprofilban egyik diéta esetében sem, de mindkét diéta összefüggésbe hozható egyes vércukormarkerek javulásával.
- Nem volt egyértelmű előnye egyik diétának sem a másikkal szemben a szív egészségének javításában. Sőt, az állati húst fogyasztók vércukorszintje inkább közelített a normálishoz. Vérnyomás javulást is észleltek az állati húst fogyasztó csoportban, de a húspótló-csoportban nem.
- Az állati hús étrend több fehérjét tartalmazott, míg a húspótlós több nátriumot, káliumot és kalciumot. Az állati húst fogyasztó csoportban tapasztalt jobb vércukorszint-szabályozás az alacsonyabb szénhidrát- és magasabb fehérjebevitelnek volt köszönhető.
Ez azt sugallja, hogy a növényi alapú étrendekkel gyakran összefüggő előnyök nem feltétlenül vonatkoznak közvetlenül a húspótlókra, mivel táplálkozási szempontból különböznek a teljes növényi élelmiszerektől és azoknak a szív egészségre gyakorolt hatásától.
Bár a tanulmány nem vizsgálta a fehérje felszívódását, egyéb kutatások azt sugallják, hogy a húspótlókból származó fehérjék esetleg nem szívódnak fel olyan könnyen, mint az állati húsokból származó fehérjék, ami eltérően befolyásolja az inzulin- és a bélhormonválaszokat.
A tanulmány eredményei tehát nem igazán támasztják alá azt az elképzelést, hogy ezek a diéták jobb szív- és anyagcsere-egészségügyi előnyökkel járnak, mint az állati húsokat tartalmazó étrendek.
Sajnos úgy tűnik, hogy a húspótlók hozzáadása az étrendhez negatívan befolyásolhatja a vércukorszint szabályozását. Reménykedjünk benne, hogy ez a kutatás azt a pozitív változást is segíteni fogja, hogy a húspótlókat gyártó cégek esetleg olyan új termékeket hozzanak létre, amelyek táplálkozási szempontból is kiválóak és könnyebben felszívódnak.
Bár nem az a tendencia a világ jelenlegi folyását tekintve, hogy a gyártók nagyon keresgélnék a win-win szituációkat, mégis talán ha mi, a fogyasztók felébredünk, és nem esszük meg az olyan sajtpótlókat, amiben semmi más nincs, mint zsír keményítő és adalékanyagok és az olyan húspótlókat, amelyeket telenyomtak adalékkal és emészthetetlen összetevőkkel, akkor ez elegendő nyomást gyakorolhatna a gyártókra.
Mert hát lássuk be: végül is a vevőé az utolsó szó, ha nem azt veszi meg amit legtöbbször raknak az orra elé óriásplakátokon, hanem aminek a az összetételét megvizsgálva arra a következtetésre jut, hogy ez az élelmiszer hosszútávon biztosítja a család genetikai állományának fennmaradását.
Kelsey Costa dietetikus, a Dietitian Insights alapítója kijelentette:
"Bár ez az eredmény váratlan lehet egyesek számára, nem meglepő, hogy semmilyen előnyt nem figyeltek meg, ha egy egészségtelen típusú ultra-feldolgozott élelmiszert állati eredetű élelmiszerekkel hasonlítottak össze".
Ezen kívül elmondta azt is, hogy
"A korlátozott időtartamon és a kis mintaméreten túl az egyik fő probléma a tanulmány módszertanával kapcsolatban az volt, hogy a tanulmányhoz kiválasztott növényi alapú húsalternatívák állítólag magas nátriumtartalmúak voltak és újramelegített magolajat tartalmaztak.”
Noha vannak potenciálisan egészségesebb növényi alapú húsalternatívák a piacon, mint azok, amelyeket a jelen tanulmányban használtak, a fogyasztóknak szem előtt kell tartaniuk, hogy ezek az alternatívák gyakran még mindig erősen feldolgozott élelmiszerek, és nem szabad rájuk támaszkodni, mint fő fehérjeforrásra az egészséges táplálkozásban.
Úgy tűnik e kutatásból levonták azt a következtetést, hogy továbbra is vizsgálni fogják a húsalternatívák hatását a szervezetre. És megállapítást nyert, hogy nem minden növényi étrend egyformán egészséges. Nos ezt a tényt magam is alátámaszthatom. A minap el is határoztam, hogy minimálisra fogom csökkenteni azokat az élelmiszereket az étrendünkben, amelyek adalékanyagokat tartalmaznak.
Régen jót mulattunk azon az interneten keringő íráson, ami felfedte a húskészítmények elképesztően undorító összetevőlistáját. Most sajnos azt kell mondjam, az emberi kapzsiságnak hála ez az írás ma már a vegán élelmiszerekkel kapcsolatban is nyugodtan megjelenhetne.
„Bár sok növényi alapú választásnak lehetnek egészségügyi előnyei, fontos, hogy a teljes, minimálisan feldolgozott élelmiszerekre összpontosítsunk, ahelyett, hogy kizárólag az ultra-feldolgozott alternatívákra hagyatkoznánk. Ez a felismerés sok embert elindíthatna abba az irányba, hogy minél jobban megismerje, melyek azok a növények a közvetlen környezetében, amiket bátran elfogyaszthat és amelyek táplálékkiegészítőket megszégyenítő mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és gyógyanyagokat."
Források
1. Darel Wee Kiat Toh, Amanda Simin Fu, Kervyn Ajay Mehta, Nicole Yi Lin Lam, Sumanto Haldar, Christiani Jeyakumar Henry: Plant-Based Meat Analogs and Their Effects on Cardiometabolic Health: An 8-Week Randomized Controlled Trial Comparing Plant-Based Meat Analogs With Their Corresponding Animal-Based Foods, The American Journal of Clinical Nutrition, 2024, ISSN 0002-9165, https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2024.04.006
2. D. Escobar-Sáez, L. Montero-Jiménez, P. García-Herrera, M.C. Sánchez-Mata: Plant-based drinks for vegetarian or vegan toddlers: Nutritional evaluation of commercial products, and review of health benefits and potential concerns, Food Research International, Volume 160, 2022, 111646, ISSN 0963-9969, https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111646