Tervezett közös versenyek 2021

 1. március: terepfutás (Futapest)
 2. SUPerior kupa
 3. április: terepfutás (Futapest, Börzsöny, ...), túra
toth viktor spartan 480

Életmód vagy verseny

Segítek, hogy a lehető legjobban érd el céljaidat!

 

Életmód vagy verseny

Segítek, hogy a lehető legjobban érd el céljaidat!

 

Elite Challenge felkészülés - gondolatok

Már kevesebb, mint egy hét van hátra az Elite Challenge próbáig. Számomra az elmúlt időszak (hiszen eredetileg április végén lett volna) az erre való felkészülés jegyében telt. Nem is elsősorban a fizikai felkészülés volt fontos a számomra, hanem az a belső út, amelyet végigjártam közben. Még indulás előtt szeretném elmondani a gondolataimat, érzéseimet, megéléseimet minderről - így sokkal érdekesebb lesz az, amit majd utána mondok...

A korábbi írásomat a felkészülés elkezdéséről és magáról a próbáról itt olvashatjátok.

Nagyon sokan érdeklődtetek és kérdeztetek, hogy mikor lesz és mi fog velem ott történni.

Lélekben és testben hónapok óta rendszeresen készülök a próbára (akik fogékonyak erre, azoknak azt is ideírom, hogy szellemileg is "alapozok"), hiszen a komplexitás olyan fokú, amit a hétköznapokban nem élhet meg az ember. Persze ez is az egyik elsődleges célja a szervezőknek: kibillenteni a résztvevőket minden elképzelhető komfortzónából, sőt bőven azon is túl. Ehhez pedig minden pszichés és fizikai eszközt igénybe vesznek, amit csak lehet - olyan fogvicsorogtató  és nyögve-üvöltve teljesíthető próbák és feladatok várnak ránk, amelyekre nehéz felkészülni. De sok minden múlik azon, hogy a felkészülés során én saját magamnak mennyire tolom ki a határaimat.

Gyerekkorom egyik meghatározó bölcsessége, amelyet az úszóedzőmnek, Hajós Gyulának köszönhetek (az eredetit Napóleonnak vagy Kutozovnak szokták tulajdonítani): "Inkább egy vödör izzadság a gyakorlótéren, mint egy csepp vér a harcmezőn."

Számomra "extra" nehezítés lesz az, hogy a vegánságom miatt a táplálkozást külön próbaként kell vagy lehet majd átélnem. Bár egyeztettem a szervezőkkel, hogy biztosítanak egy minimális növényi menüt (a többiek sem kapnak semmi extrát), de az Elite Challenge filozófiájából és a kihívás jellegéből adódóan lélekben arra készülök, hogy néha nem úgy lesz, ahogyan számítanék rá. Ezért igyekszem semmire nem számítani... Ez nem fogja könnyebbé tenni a teljesítést. De ez nem baj. Ez csak egy újabb lehetőség arra, hogy a vegán életmód előnyeit és létjogosultságát próbára tegyem. Számomra nem kérdés mindez, de egy hét múlva reményeim szerint  olyan eredményt mutathatok fel, ami miatt többé másoknak sem lesz, nem lehet kérdéses, hogy mire képes egy ember  vegán életmód mellett. Ehhez mindenképpen kérem a segítségeteket lélekben!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

A felkészülésben a Biorganik támogatott a megfelelő extra alapanyagok beszerzésében, így a szokásoshoz (a hétköznapokhoz) képest kicsivel több algát, több aszalt gyümölcsöt és olajos magot fogyasztottam, hogy feltöltsem a raktáraimat. Hiszen az 5 nap alatt, sokkal (de nagyon sokkal) kevesebb ételt kapunk majd, mint normálisan. Ebben biztosan számít majd az (de persze ez is egy próba, egy teszt), hogy évek óta tartok rendszeresen böjtnapokat (akár több napot is egymás után), amikor csak folyadékot iszom. Közben persze élem a normál életemet és edzeni is ugyanúgy edzek, mint máskor. Személyesen is kíváncsi vagyok arra, hogy ez mennyire számít majd. Miért böjtölök? Ennek hosszú a története, az Elite Challenge után majd írok erről is.

toth viktor elite challenge blog biorganik

Köszönet a családomnak, a barátaimnak és az ismerőseimnek (sőt az ismeretleneknek is), akik ebben a folyamatban támogattak. Köszönöm azoknak is, akik támadtak ezzel kapcsolatban, hiszen az ő reakciójuk és véleményük is fontos részlet abban a mozaikban, amelyet ki kellett raknom, amely reményeim szerint végül egy olyan képet mutat majd pár héten belül, amelyet jó szívvel mutatok meg mindenkinek!

Mert nem győzöm hangsúlyozni, hogy az egész legfontosabb értelme és célja a vállalásaim és felajánlásaim mellet az, hogy olyan belső utat járjak végig, amelyet eddig még soha nem láttam, nem tapasztaltam. Hiszem, hogy minden ilyen nehézség építi és segíti az embert; szeretnék új emberként visszatérni!

Azt még nem mondtam, de itt a végén fontosnak tartom megemlíteni, hogy a sors úgy hozta, hogy a próba alatt az azonosítóm a "21022" lesz. Számomra ez komoly szimbolikus erővel bír, olyan jelentést hordoz, ami a céljaimat tökéletesen tükrözi. Mint oly sok mindenért ebben a folyamatban, ezért is hálás vagyok. Úgy tűnik minden megtelik jelentéssel.

A felkészülési időszak alatt számos kérdést, javaslatot, tanácsokat és kritikákat kaptam. Lehet, hogy a próba végén lesznek, akik elfordulnak tőlem, ha mégsem járnék sikerrel. De ez nem gond, mert a barátaim ebben az esetben is kitartanak mellettem. Természetesen mindent megteszek azért, hogy sikerrel járjak, de a fizikai szintnél ("befejezem és megkapom az oklevelet") sokkal fontosabb szempontok is vannak. Ezekben már most olyan sikereket értem el, amelyeket korábban nem gondoltam volna. Emberekkel, kapcsolatokban, a Világhoz való viszonyulásban, abban, ahogyan látom önmagamat és az embertársaimat.

toth viktor elite challenge blog 1

Szeretném, ha a próba alatt ez még jobban kiteljesedne, az ottani ismeretlen ismerősökkel eltöltött 120 óra biztosan fantasztikus lehetőségeket tartogat számomra, jobban megismerni embereket, összekovácsolódni a nehézségek közepette. Ezeket is nagyon várom! Miért?

Mert a kapcsolódás gyenge pontom volt mindig is, egész életemben az egyik nagy hiányosságom, így minden változás, ami ezt érinti számomra ajándék. Egész életemben főként magányos harcos voltam - aminek van előnye, de sok hátránya is akad. Ezekből a hátrányokból szeretnék lefaragni, átalakítani őket...

Ebben a folyamatban különösen sokat köszönhetek azoknak a barátaimnak, akik időt és energiát szántak arra, hogy beszélgessenek velem a gondjaimról, nehézségeimről, félelmeimről. Köszönöm a Napfényes Gyógyközpont munkatársainak, hogy nemcsak terepeutaként, hanem barátként is foglalkoztak velem.

Mert fontosnak tartják azt, ahogyan felvállaltam a próba teljesítését: az egészséges és teljes emberért, a természetes életmódért, a vegánságért, valamint azért, hogy bebizonyítsam magam és mások számára, hogy a sokak által még ma is "gyengének" tartott életmód legalább olyan erőteljes és energikus, mint a hagyományos.

Hiába van sok ellenpélda erre, amikor a vegán sportolók, emberek nagyobb sikereket visznek véghez, a hétköznapokban még nem dőlt meg ez a szemlélet. Bízom abban, hogy egy 52 éves, több, mint 20 éve vegán ember sikere meggyőzi a kételkedőket. Vagy legalább sokakat elgondolkodtat...

Vicces, de azt is "jelnek" érzem, hogy tegnap (szerdán) néztük meg a családdal moziban a "Free Guy" című filmet, ami sok szinten hasonló az én esetemhez. A filmben is egy különleges átalakulás és változás adja a történet alapját, ami mellett persze vicces és akciódús szórakozást nyújt a mozi - de mégis érdemes benne megkeresni azokat a rejtettebb értékeket, életbölcsességeket, amelyek miatt igazán jó film lett. Remélem én is hasonlóan viccesen tudok beszámolni a próba után a nehézségekről... Ryan Reynoldsot amúgy is imádjuk, ebben a filmben pedig Taika Waititivel (aki szintén nagy kedvenc) és még sok híres színésszel együtt akcióznak, bohóckodnak és így az egész nagyszerű élmény lehet mindenkinek. Akár csak felszínesen, akár mélyebben elmerülve a filmben. 

Köszönet illeti a Tiszta Energiák és az Elektrobiker cégeket is, akik lehetővé tették, hogy az extra igénybevételhez beszerezzem a szükséges edzőfelszerelést, amelyet majd a próbára is magammal viszek. Kipróbált és bejáratot bakancsok, hátizsák, ruházat nélkül sokkal nehezebb lett volna. Ők nemcsak a fizikai támogatásban jeleskednek, hanem abban is, hogy a világról és a természetről alkotott véleményünk nagyon hasonló, így az én céljaim részben az ő céljaik is. Ez pedig komoly lelki háttér!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Pár részlet a felkészülésemből

 • hátizsákolás a nap minden részében (éjjel, hajnalban, déli hőségben)
 • hátizsákolás közbeni erőfeladatok (fára és sziklára mászás, kötélmászás, fekvőtámasz, felülés...) gyakran hátizsákkal együtt
 • úszás (ebből sajnos kevesebb volt, mint szerettem volna), ruhában, bakancsban
 • terepfutás
 • terepkerékpár
 • felmászás
 • OCR edzések
 • core edzések
 • nyújtások, SMR hengerezés
 • rendszeres lelki-szellemi munka terapeutákkal, barátokkal
 • böjt, nyers étkezés
 • kalandtábor vezetés kamaszoknak - ez igazi kihívás volt, különböző korosztályokkal, túrákkal, barlangászással, kalandokkal... a lelki megterhelésről már nem is beszélve:)))

  

Programjainkat folyamatosan nyomon követheted a naptárunkban!

Kérlek személyesen keress fel a Kérdések, válaszok gomb megnyomásával!

 

Bejelentkezés  \/ 
x
vagy
 Use Facebook account  Use Google account
Regisztrálás  \/ 
x

vagy
 Use Facebook account  Use Google account

Azonnali értesítés az új tartalmakról, a Google feed szolgáltatással. Csak a mail címedet kell megadnod, majd mehetsz edzeni, és utána olvashatod ami az oldalon megjelenik!

Email:

Delivered by FeedBurner


Itt találod a kapcsolatot, ha kérdésed van!

TEREPSPORT RSS

Hírlevél - naprakészen

A hírlevél feliratkozással gyorsabban és naprakészebben kapsz tájékoztatást az eseményekről, hírekről, újdonságokról. Köszönjük!

Sportágak

XTERRA Tereptriatlon, terepduatlon


Spartan Race Akadályfutás, kalandtúra


Terepfutás Rövidtől az ultráig


Ironman Triatlon, duatlon, multisportok


Álatlános erőnléti edzések Erősítés, állóképesség, fittség


Országúti edzések Futás,kerékpár

Ajánlott tartalom

Mil-Tec Teesar 100 military / ...
2019.dec..17 18:07 Mil-Tec Teesar 100 hátizsák

Október végén sikerült szert tennem egy igazi különlegességre, a Mil-Tec cég Teesar 100 hátizsákjára, amely minden szempontból figyelemre  [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek
Aki kidolgozta a GPS rendszer ...
2019.okt..30 10:21 Gladys Mae Brown, Dr Gladys West

1930, Sutherland, Virginia állam, az USA keleti részén. Megszületett Gladys Mae Brown, aki hosszú tanulással eltöltött évek után matematikus [ ... ]

Hirek, érdekességekRészletek
Extrém helyzetek tapasztalatai...
2021.nov..19 20:28 Extrém helyzetek az életben és az edzésen

Edzőként és sportolóként is nagy kíváncsisággal és várakozással vettem részt a 2021. évi Elite Challenge (“EC”) extrém erőpróbán. [ ... ]

Edzés, mozgás, sport, verseny...Részletek
Hátizsák és felszerelés összeá...
2021.aug..18 07:28 Túra felszerelések és használatuk

A túrázás, erdőjárás nagyon sokféleképpen veszi igénybe az embert és a felszerelést. Szeretnék segítséget adni ahhoz, hogy milyen típus [ ... ]

Felszerelés tesztek, tapasztal...Részletek

Naptár: edzések

Pass Events
Ajánlatunk: közösségi és személyes edzések Részletek...
Toggle Bar

Tervezett saját versenyek 2021

 1. január: Futapest futamok
 2. február: Futapest futamok
 3. ...tavasz-nyár: OCR, tereptriatlon, XTERRA, terepfutás...

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.

(Az EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2016/679 RENDELETE szerint)